Przetwórnia owoców i warzyw ekologicznych powstała w 1994 roku w Golubiu - Dobrzyniu,
40 km na wschód od Torunia. Lokalizacja zakładu wynikała z sąsiedztwa dużej ilości gospodarstw ekologicznych. Do dziś stanowią one podstawę zaopatrzenia zakładu, który od 1997 roku, mieści się w nieznacznie oddalonym od Golubia - Dobrzynia Białkowie. Przetwórnia współpracuje również z innymi rolnikami ekologicznymi, m.in. z woj. mazowieckiego, pomorskiego, wielkopolskiego i podlaskiego.
Asortyment przetwórni Żywność Ekologiczna
Bio Food sp.z o.o. stanowią głównie:
* soki owocowe, owocowo-warzywne,
* nektary
* konserwy warzywne, takie jak: ogórki konserwowe, buraczki, sałatki oraz korniszony,
które zostały nagrodzone 2 na 130 miejscem na wystawie produktów ekologicznych w Kopenhadze w 1998 roku.
Dla każdego produktu pochodzącego z przetwórni opracowywana jest odpowiednia technologia w taki sposób, aby zachować cenne składniki zawarte w świeżych owocach i warzywach. Najważniejszą grupę wśród soków stanowią tzw. biosoki, czyli soki otrzymane drogą fermentacji mlekowej.
Przetwórnia od roku 1994 posiada
atesty i certyfikaty:
# Ekolandu,
# Agrobiotestu
zgodnie z ustawa o rolnictwie ekologicznym
# Ecocertu i Skalu
organizacji uprawnionych do wydawania tego rodzaju dokumentów w krajach UE, konieczne w przypadku eksportu.
Sprzedaż produktów odbywa się głównie na rynek krajowy. Bio Food stale współpracuje z około 50 hurtowniami i sklepami na terenie całej Polski. Tradycyjnie najlepiej nasze produkty sprzedają się w Warszawie, Łodzi, Bydgoszczy, Trójmieście, Poznaniu, Toruniu, Wrocławiu, Olsztynie, Szczecinie, Krakowie oraz na Śląsku.
Od kilku lat eksportujemy korniszony do Francji, marynaty z cukini do Holandii, wysyłaliśmy również soki i ogórki do USA i Rosji.
W przyszłości zamierzamy uruchomić produkcję soków z owoców cytrusowych, dżemów oraz past kanapkowych. Jesienią 2003r rozpoczęliśmy sprzedaż świeżych, konfekcjonowanych warzyw do supermarketów TESCO w Warszawie.